Hasat & Depolama
Tüm yıl emek çekilerek, çalışılarak elde edilen elmanın hasat işlemi yüksek hassasiyet içermektedir. Tüm diğer işlerde olduğu gibi işi bilen ve tecrübeli hasat ekipleri ile çalışmak önemlidir. Hasat esnasında dikkat edilecek hususların başında el beresi gelmektedir. İşçi, ağaç üzerinden koparmaya çalıştığı elma üzerine parmakları ile baskı uygulamamalıdır. Elma avuç içine yerleştirilerek sapı ele gelecek şekilde koparılır. Yumurta hassasiyeti ile yüksekten bırakılmadan toplama aparatları içerisine veya ambalajlara dikkatle bırakılarak darbe alması engellenmelidir. Hasat mümkün ise Box denilen ve 300 kg elma alabilen büyük kasalar içerisine yapılmalıdır. Satış durumuna ve şartlarına bağlı olarak işçi dal üzerinde elmayı iki farklı sınıfa ayırabilir.
Büyük işletmelerde, döküme hassas çeşitlerde özel MCPI uygulamaları ile hasat geciktirilerek döküm yaşanmadan zaman kazanılmış, işçi her noktaya yetişmiş, ağaç üzerinde tutulabilen elmalar ağırlık ve daha güzel renk kazanımı sağlamış olunacaktır.
Soğuk hava da depolama yapılacak ise dalından kopartılan elma hızla soğutularak depoya girişi sağlanmalıdır. İyi yetiştirilmiş, kalite programları uygulanmış, hasadı doğru yapılmış kaliteli elma, depo da yapılacak PGR uygulamaları ile 6 – 8 ay arasında dalından yeni kopmuş kalite ve dirilikte muhafaza edilebilir.